Cover man2

Saresh MohamadMastergrad petroleumsteknologi, UiS

26 år, fra Sandnes.

Fordypning i bore- og brønnteknologi

Les mer

Jeg er Saresh. Siden jeg kom fra Kurdistan for sytten siden har jeg bodd flere steder på Vestlandet, men havnet til slutt i Sandnes – ikke langt fra Norges oljehovedstad. Jeg har alltid vært glad i naturen og drar på fisketur og skiturer så ofte jeg kan. En annen stor interesse har alltid vært avansert teknologi og romfart, og det var en drøm som gikk i oppfyllelse da jeg i vår ble ferdig utdannet boreingeniør. Det innebar at jeg fikk oppleve å jobbe med NASA for å dele erfaringer om hvordan offshore boreteknologi kan brukes for å lete etter vann på Mars. Jeg har vært med å starte Mars Institute Student Chapter for å fremme kompetanse norske studenter kan bidra med i romfartsindustrien, og for at flere studenter skal få muligheten til å jobbe med NASA.

Men siden jeg begynte på studiene i 2011, har markedet for ingeniører i olje- og gassbransjen endret seg. Da ansatte de tusenvis, nå er det flere tusen som mister jobben. Jeg er oppgitt over hvordan denne industrien møter svingningene i markedet. Hvorfor finnes det ingen plan B? Ble man fullstendig blendet av de gode tidene? Bransjen har jo noen av de beste hodene i Norge, ja kanskje til og med i verden, men likevel klarer man ikke å holde en stabil kurs. Personlig har jeg erfart at vi som nå er ferdig utdannet sitter på kunnskap som kan forberede selskapene på neste bølgedal. Når NASA ser nytten av min kompetanse, bør norsk olje- og gassbransje gjøre det samme.

Derfor har jeg tatt denne jobben. Jeg tror at jeg kan hjelpe selskapene å finne løsninger som blir avgjørende for å møte de 50 neste årene.