Universitet- og høgskoleturnéen er over, og det nærmer seg superfinalen der "Studentenes anbefaling for fremtiden" skal kåres. 

Da er turnéen vår over folkens, og for en tur det har vært. Vi har besøkt 35 campus over hele landet, holdt workshops for nærmere 1000 studenter, og fått inn en haug med anbefalinger. Ikke bare har vi hatt gleden av å ha flere interessante diskusjoner med dere, vi har også lært utrolig mye av disse samtalene, og sitter igjen med tanker, ideer, og meninger som vi ikke kunne ha kommet frem til alene. Derfor er det aller beste med turneen for vår del, nettopp det engasjementet vi har blitt møtt med blant studentene. 

Reaksjonene varierer

Men Norges studenter har reagert forskjellig på å debattere fremtidens Norge. Noen syntes det var morsomt, og gravde frem gamle debattkunnskaper for å vinne diskusjoner. Andre fikk litt bakover-sveis av faktaene som kom frem, og lærte definitivt mye om Norge som de ikke visste tidligere. Noen, dessverre, følte seg litt maktesløse når de ble stilt ovenfor problemene knyttet til klima, velferd og teknologi, men forhåpentligvis sitter de igjen med ekstra motivasjon til å finne løsninger. For hensikten vår har aldri vært å gi et konkret svar på #dennyeoljen er, men heller å åpne øynene til norske studenter om hvor vi, Norge, er i dag, slik at vi kan bli enige om hvor vi vil i fremtiden. For Norge er i dag en oljenasjon, men spørsmålet er om vi skal fortsette å være kun det i fremtiden?  

Studentenes anbefalinger

Det er nettopp det spørsmålet studentene stiller seg når de på slutten av workshopen skal komme med anbefalinger for fremtidens politikere. Spekteret av anbefalinger er bredt, og det er tydelig at det ikke finnes kun ett svar på hvordan Norge skal balansere arbeidsplasser, inntekter og utgifter, klima og velferd. Noen anbefalinger kan oppsummeres med #miljø eller #fornybart, andre er med sine fengende linjer flotte eksempler på at diktanalyse-timene på VGS ikke har vært bortkastet, og noen mener at vi burde fortsette med oljeproduksjon som før. Det er også noen som ikke rører debatten om #dennyeoljen i det hele tatt, men heller mener at vi burde ta en nærmere titt på hvordan velferds-Norge faktisk driftes i dag.   

Veien videre

Nå går konkurransen snart mot slutten, de fem hovedfinalistene skal kåres, og vi er veldig spente på hvor dette vil føre hen. Vil et av rådene bli kampropet til ett av partiene? Vil juryen velge det rådet de syntes fenger best, er de mer opptatt av antall «likes», eller ser de etter den mest realistiske?  

Vi vet ikke, men vi venter i spenning. Vi håper på at dere er like interesserte i å finne ut som vi er.  I mai vil vinneren bli avgjort. Vi sier som TV2, se hva som skjer!