Hovedutfordringen med debatten blant morgendagens beslutningstakere er for lite kunnskap, ikke at Løkka-hipstere settes i bås. 


For to dager siden publiserte vi en kronikk kalt «Oljen, kodak og appletini», der vi innledet med noen spissformulerte stereotypier om folk på Grünerløkka. Det tok ikke lang tid før Twitter kokte med meninger om hvordan @EnergiEmil setter folk i bås.Jeg bor bare et par steinkast unna Grünerløkka selv, og poenget mitt var aldri å henge ut en trendy bydel litt øst for Akerselva i Oslo som jeg selv er veldig glad i. Nei, tro det eller ei, jeg håper å oppnå noe mer enn det.


Forteller 2 av 39 hele sannheten?

I artikkelen «Oljen, Kodak og appletini» var det total 39 setninger. 2 av disse setningene sneiet innom Gründerløkka-stereotypen. Allikevel er det dette enkelte velger å reagere på. Når 5 studenter har valgt å bruke ett år av livet sitt på å undersøke de store spørsmålene og invitere til debatt, blir jeg en smule overrasket at folk heller vil fokusere på denne bydelen som tross alt ikke større enn 5 kvadratkilometer, mens Norge er nesten 400.000. Verden – ufattelig mye større. Så, vi burde kanskje unngått de 2 setningene, men samtidig håper jeg at vi alle kan fokusere på helheten. På de spørsmålene vi faktisk prøver å finne svar på. For når noen kommenterer «Hvis dette er kvaliteten på Den Nye Oljen, stiller jeg meg heller bak Statoil og godtar mer av den gamle», mener jeg at fokuset er helt feil. Da ender debatten opp i det samme gamle, stereotype sporet. Grønn mot sort, det gode mot det vonde. Det er disse stereotypene som er viktige å bekjempe for å drive debatten videre. Og da mener jeg ikke debatten om sarte sjeler på Løkka.


På tide å få fakta på bordet

Men det kom også mye bra ut av denne Twitter-seansen. Blant annet ble vi som studenter skolert i forskjellene mellom kraftproduksjon og energiforbruk. Her merker vi for vår del at skoen trykker, spesielt siden «de grønne» og «de sorte» velger ulik argumentasjon. Som Bjartnes med flere helt riktig påpeker: vi burde lære oss forskjellen på energi- og kraftproduksjon. Det er jo derfor vi er her. For å lære. For tenk, når fem ingeniør- og biologistudenter blander så viktige begrep i energidebatten, hvordan står det da til med resten av morgendagens beslutningstagere? Kanskje en slik feil er symptom på hva som er problemet med resten av samfunnsdebatten: for lite med grunnleggende kunnskaper. 

Derfor håper jeg at Anders Bjartnes, Pål Thygesen og alle med kunnskap om dette  kan hjelpe oss. Hva innebærer kraftproduksjon og energiforbruk, hvilke parametere som skal inkluderes, og hvilken anvendelse av begrepet som er relevant? Hvordan misbruker "big oil" tall og begreper til sin fordel? Vi forstår at det er vanskelig å starte en nøytral debatt med oss, når vi jobber for Norsk olje og gass. Men vi er oppriktig opptatt av å lytte til begge sider. Vi håper at fokuset fremover vil være å fokusere på de viktige spørsmålene om vår fremtid., Og ikke nødvendigvis om hvilken side av Akerselva som bruker Apple-produkter. Her har vi alle litt å lære.