Hvis verden sluttet å produsere kameraer, hadde det vært ille. Men uten Norges produksjon av energi, tror vi konsekvensene hadde vært langt større.   
En av Grünerløkka-mytene er at oljeindustrien er gammeldags og traust. Og at Apple er innovasjonens høyborg som med sine forbruksvarer definerer våre liv. Folk sitter i hippe barer, drikker appletini, surfer på Facebook og poster innovative barbilder på Instagram, mens de håper på berømmelse og egne blogger med reklameinntekter.

Oljen må endre forretningsmodell
Som ingeniørstudenter mener vi oljesektoren må ses i et bilde med bredere format og flere piksler enn det som fremkalles av Erling Dokk Holm gjennom sin Kodak-sammenligning i Aftenposten forrige uke. Vi tillater oss å komme med noen flere lag av analyse enn det han presenterte om verdens energisektor.

I 2015 dekket fornybar (RETTELSE: NY FORNYBAR, SE KOMMENTAR FRA EINAR WILHELMSEN UNDER HER) energi 2,8 prosent av verdens totale kraftproduksjon energikonsum* – opp fra 0,8 prosent for ti år siden. Minst like viktig er det at selv om verdensøkonomien vokser, så flater CO2-utslippene ut i år. Det takket være økt bruk av gass, kraftig energieffektivisering og fornybar vekst.
Ett av Dokk Holms hovedbudskap er at vi må ha ledelse som tør å bryte vante mønstre og skape kulturer som gjør det mulig å ha innovasjon i selskaper som er lønnsomme. Ingen lever i en boble. Utviklingen av IT, elektriske kjøretøy og hydrogen er alle eksempler på teknologier som vil endre verden vi lever i. Olje- og gassindustrien må endre forretningsmodeller, skjerpe klimafokuset og gjøre valgene den tror på i en verden som blir mer preget av fornybar energi i tiårene fremover.

Kamera og energi kan ikke sammenlignes
Det er spesielt å sammenligne olje- og gassindustrien med én enkelt kameraprodusent. Hvis verden sluttet å produsere kameraer, ville ikke det medført noen fare for menneskeheten. Tvert imot kunne vi ha håpet det gjorde slutt på meningsløse «Kardashian-selfies». Men uten Norges produksjon av energi tror vi at verden slik vi kjenner den hadde stoppet opp. Din smarttelefon trenger ikke bare elektrisitet, som i resten av verden oftest er produsert av kull eller atomkraft, men den er også full av deler som kommer fra olje. Facebook eller Google sine servere, som gjør det mulig å kommunisere globalt, er fulle av deler som produseres fra olje. Og de må ha energi, både når de er i drift og når de produseres.    Radiokanalen du hører på bussen nå trenger energi for å driftes, og utstyret de bruker har mange deler som er produsert av olje. De ledningene du har til ørene når du hører på radio: de er laget av olje. Tannkremen du brukte i morges før jobb – laget av olje. Det samme er tannbørsten du brukte. Og de rørene som går fra toalettet til kloakken – laget av olje. Bare for å nevne noen brøkdeler av det du tar for gitt, som smarte mennesker har laget fantastiske løsninger på å få opp fra bakken, tusen meter under havbunnen. I all slags vær, så trygt og stabilt som mulig.

Energiproduksjonen må opp
Selv med en vekst for fornybar på 350 prosent de siste ti årene, og en videre vekst på 500 prosent de neste ti årene, vil det globale energiforbruket endre seg lite.  Blant annet fordi vi blir to milliarder flere mennesker. De vil også ha smarttelefoner, Facebook, flyreiser og energi.   Vi skal ikke overvurdere petroleumssektoren, men vi skal heller ikke undervurdere menneskets behov for energi. Klimautslippene skal ned, energiproduksjonen må opp. Samtidig må eksisterende energiproduksjon endres gjennom de neste 50 årene. Innen togradersmålet vil det også i 2050 være behov for olje og gass.  Det viser prognosene til verdens energibyrå.   Vår eneste kobling til Kodak, er at et besøk på en av våre velferdsmaskiner, som står ute i havet, gir rikelige anledninger til Kodak-moments. Kom ut Dokk Holm! Se den ingeniørkunsten og industriarkitekturen som gir oss i Norge muligheten til å leve gode liv. Selv om verdens energimiks skal endres i tiårene fremover.

Dokk Holm skriver at "Kodak erkjente at en ny teknologi var på vei, men selskapets ledelse ignorerte digitaliseringens forstyrrende kraft." Tror du at dette også kan gjelde olje- og gassindustrien?   

Shara, Eyolf, Katrine, Emil og Saresh