Jeg er nok ikke den rette til å skrive om øl, men hey, denne idéen var altfor kul til å la ligge! Rathish Kunnath er en oljeingeniør som tenker utenfor boksen og foreslår øl i rør. Stavanger kan rør og Siddiser kan øldrikking. Så la oss få til noe med den fantastiske kompetansen som finnes i Stavanger! Artikkelen hans er oversatt fra engelsk til norsk. Originalen kan leses her.

Det bor ca. 130 000 mennesker i Stavanger. Tall fra SSB viser at årlig forbruk av øl for en nordmann ligger på 56 liter. Dermed kan årlig forbruk av øl i Stavanger bli 130 000 * 56 = 7,2 million liter. Men så bor det ca 200 000 personer i Stavanger og omegn, derfor blir tallet revidert til 10 millioner liter (ingeniør tilnærming).    

Denne salgsstatistikken inkluderer ikke salg i butikk, noe som vil si at salg av 10 millioner liter øl skjer bare på restauranter og hoteller i Stavanger. Det finnes omtrent 40 utsalgssteder (barer, hoteller og restauranter) nær Stavanger sentrum og disse 10 millioner literne med øl leveres av lastebiler. En gjennomsnittlig lastebil kan frakte 20 000 liter med øl. For å transportere 10 millioner liter øl, trengs det da 500 lastebiler. Hvor skal disse komme fra?    

Carlsberg/Ringenes og Hansa Borg står for til sammen 86% av det norske ølmarkedet. Dermed kommer 86% av øl drukket av siddiser fra Oslo, Trondheim, Sarpsborg, Kristiansand og Bergen, hvor disse holder til. Det innebærer mye transport (ferge og lastebiler) for å komme til Stavanger med øl. Mye transport resulterer i et høyt CO2 utslipp. Når det gjelder kostnader, kommer 20% av den totale kostnaden av øl fra pakking og transport.    

Tenk på dette – Hva om Carlsberg/Ringnes og Hansa Borg lager et mellomstort bryggeri litt utenfor Stavanger sentrum og transporterer ølen i rør til utsalgssteder. Hvis man bruker rør for å sende øl til barer og restauranter, så vil pakke- og transportprisen bli betraktelig mindre. I Stavanger har vi et lokalt bryggeri, Lervig, (topp 100) som også kan bli med øl-på-rør prosjektet og kan ha nytte av det.   

Ahhhh, kanskje en ønskedrøm for oljebyen og oljeingeniører? Nei, øl i rør er ikke helt på jordet. Vi vil ikke til å være de første som eksperimenterer med denne idéen. Det finnes allerede i Brugge og det resulterte i redusert operasjonskost for bryggeriet. Men den største gevinsten var turistinntekter (omvisning på bryggeriet) og deres internasjonale salg. Sjekk videoen fra CNN.    

Fordeler med å realisere et slikt prosjekt i Stavanger
- Design og konstruksjon relaterte jobber til arbeidsledige oljeingeniører (men vil bli færre lastebilsjåfører)
- Miljøvennlig – mye mindre lastebiler=mye mindre CO2 utslipp og støv.  
- Potensial for det globale markedet – mulig at et lokalt Stavanger ingeniørfirma kan bli verdensledende på design og konstruksjon av øl-rørledninger.   

Utfordringer med et slikt prosjekt
- Ganske omfattende utgifter(en 3 km lang rørledning i Brugge endte opp med å koste 3 millioner euro)   

Så, hvem vil samarbeide? Mannen bak denne ideen er en entreprenør og tidligere oljeingeniør som er på jakt etter nye muligheter og utfordringer i Norge. Han kan kontaktes med skype.ig rathish.kunnath, hvis dette er noe du har lyst til å være med på.   

 Noen flere fordeler eller ulemper du kan tenke deg med dette prosjektet? Kommentér under da vel!