Mange tror kanskje at det å pante, spise mindre kjøtt eller plante flere trær ikke har så mye å si fordi vi er så mange som ikke gjør det.

Vi i Norge har det godt, mye ferskvann, god luft og flott natur. Spiller det noen rolle i den store sammenhengen at 97,9% av vår elektrisitet kommer fra fornybare energikilder når vi er under en promille av verdens befolkning? Det tror jeg, for Norge har mye større innflytelse enn det mange tror. 

Verdens energi-mix

I dag står fornybar energi for bare 3% av verdens energiproduksjon, mens fossile brennstoff står for over 80%. Planeté energies sin prognose er at på 10 år, skal andelen kun øke til 6%. Legger vi på 10 år til, er vi ikke på mer enn 7%. IEA påstår at andelen i 2035 skal ligge på 13%. Uansett hvilken prognose man går ut fra, er det en minimal økning, og ikke nok til å redde verden! 

Tydeligvis er det mye som må til hvis vi faktisk skal kunne komme oss til et punkt hvor vi ikke lenger gjør kloden ulevelig for oss selv. Jeg vil beholde de flotte skogene våre, og det yrende livet i vannkanten.

Men hva er det vi kan gjøre?  

Vi, i lille Norge, hva har vi å si i det store bildet som er verden? Faktisk ganske mye. Vi har under 1% av befolkingen i Europa, og under 4% av landarealene, men Norge står for hele 20% av Europas energiproduksjon. Det vil si at energiproduksjonen Norge står for har en direkte påvirkning på en femtedel av Europas befolkning. Altså kan det vi gjør ha en gigantisk effekt på hva som skjer andre steder i verden.  

Hva kan du gjøre? 

Faktisk en hel haug! Men hvis det er litt mye å begynne å engasjere seg politisk, demonstrere eller investere i duppeditter, så har du fortsatt mange muligheter. Bare google «Hvordan leve mer bærekraftig» så får du opp små ting du kan endre i hverdagen. Hvis du gjøre søket på engelsk, «How to live more sustainably» får du opp så mange ting at du nesten blir overveldet.  

Men det er så lite som skal til for å faktisk gjøre en forskjell. Hvis Norge har så stor innflytelseskraft når vi er så små, kan det jo lenger ikke råde noen tvil om at det samme gjelder oss enkeltpersoner. Du er ikke lenger en av 7 milliarder, du er en av 5 millioner som påvirker et betydelig større antall. Ved at du gjør bevisste valg på hvordan leve mer forsvarlig, og kanskje påvirker de rundt deg, og de igjen påvirker de rundt seg, kan ditt valg ha enorme ringvirkninger. 

Så gjør en omstilling, lev bærekraftig og bli med å redd verden!