Over 90% CO2 utslippene fra olje-og gass fra Norsk sokkel er ved forbruk. Hvorfor fokuseres det så mye på produksjons-delen?   

Gang på gang snakker man om utslipp fra oljesektoren. Det er viktig, misforstå meg rett, men hvis dette virkelig handler om klima burde man jo fokusere på hvor de største utslippene faktisk kommer fra.   

Kun ca.6-10 prosent av utslippene fra olje kommer fra produksjonen. Tilsvarende ca.3-5 prosent av utslippene fra gass kommer fra produksjon. Resten er utslipp fra forbrukere.   

Altså over 90% av alle CO2 utslippene fra hydrokarboner fra norsk sokkel kommer fra forbrenning! De kommer ikke fra Statoil, Shell, BP eller andre oljeselskaper, men fra deg! Du som fyller på med diesel. Du som kjøpte superundertøy i helgen. Du som leser denne artikkelen på en datamaskin eller smarttelefon.    

I Norge er det markedet som styrer. Tilbud og etterspørsel er motivasjonen for oljeselskaper til å fortsette å lete, bore og produsere petroleumsprodukter. De produserer og selger til forbrukere som er villige til å betale for det. Hvis ingen kjøper petroleumsprodukter er det heller ingen grunn til å produsere, men det er vi altså villig til.

Oljeprodusentene tilrettelegger for store utslipp ved at petroleumsprodukter faktisk er tilgjengelig i hverdagen, men det er vårt valg hvor vi mye ønsker å bruke.. Verden trenger energi i tiden fremover, men trenger vi olje?