Felix og Peter på 9 år fra Billingstad har skrevet ekte og ærlig om sine bekymringer rundt klima til statsminister Erna Solberg. De gir grunn til optimisme i en klimadebatt som enkelte ganger kan virke som den er styrt av andre motiver enn å faktisk bedre dagens situasjon. 

Gjennom «Den nye oljen» har jeg hatt gleden og privilegiet av å møte mange kunnskapsrike og engasjerte mennesker. Det har aldri vært noe å utsette på engasjementet til disse politikerne, næringslivslederne og forskerne, men enkelte ganger spør man seg selv om hvilken motivasjon som ligger bak. Er det økonomisk gevinst, økt renommé, flere stemmer? I majoriteten av tilfellene er nok engasjementet ektefølt, men man sitter alltid igjen med en liten smule tvil. 

Ekte engasjement

Derfor er det ingenting som er mer fantastisk enn ublottet, ekte engasjement, uten noen annen form for motivasjon enn at saken du kjemper for betyr mye for deg. Og hvor finner man sånt? Jo, blant annet hos barn. Derfor kunne jeg ikke unngå å smile bredt når en kollega på NHO viste meg dette brevet som hennes sønn Felix og kompisen Peter har skrevet til statsminister Erna Solberg. Begge 9 år gamle, og tydeligvis med et brennende engasjement og en ektefølt bekymring for klima. Med overskriften «Miljø» på toppen, og en tegning av en syk jordklode som sier «Jeg liker ikke mennesker», skriver Felix og Peter følgende (direkte avskrift):  

Hei Erna. 

Vi vil skrive litt om miljøet i Norge. Vi synes vi kaster altfor mye mat i Norge. Vi må gjøre noe med miljøet!  I 2040 har Antarktis isen forsvunnet og i 2020 er 2 av 3 dyrearter forsvunnet!
Tenk hvor urettferdig det er for dyrene at de må dø og at vi kan leve som vi vil!
Kanskje vi kan arranskjere miljø-klubber i Norge, for vi vet at andre barn har mange ider. Kanskje vi kan herme etter Danmark og Frankrike. Hvis du leser dette Erna, kan du svare oss fortest som mulig.  

Hilsen Peter og Felix på 9 år fra Billingstad.  Kan du skrive at det er Erna hvis du svarer 

Stemmer eller klima?

Dessverre har Erna ennå ikke svart, men kanskje får hun øynene opp dersom nok personer deler det? Så kan man spørre seg, bryr hun seg da om stemmer eller om klima?