Når jeg gjorde litt research til min tidligere artikkel om CO2 fant jeg også litt informasjon om hva vi bruker CO2 til, der en av de største bruksområdene er som kullsyre. Så hvor høyt CO2 utslipp har brus? Hvis jeg skal prøve å sette ting i perspektiv kommer det til å bli myyyeee tall(<3), og derfor kommer jeg til å gjøre et par antakelser. Den første forenklingen jeg gjør er at all CO2 som blir puttet inn i en flaske brus, blir beregnet som utslipp, uavhengig om den kommer fra den første tshhh når du åpner flasken, eller som rap etter at du har tatt deg et par slurker.  

Når jeg gikk inn på Coca-Cola sine nettsider fant jeg ut at en boks på 355ml beregnes som en «serving», og inneholder 2,2 g CO2. Den samme nettsiden forteller meg at verden konsumerer 1,9 milliarder «servings» Coca-Cola drikker hver dag. Regnestykket blir da; 2,2 g x 1,9 milliarder = 4 180 000 000 g CO2, eller 4 180 000 kg CO2. Så, over 4 millioner kg CO2 kommer fra Coca-Cola drikker på en daglig basis.  

En bil
For å sette det litt i perspektiv skal jeg sammenligne det med hvor mye CO2 som kommer fra bilkjøring. Her er det også et par forenklinger, men vi kjører på. En gjennomsnittlig bil har en bensintank på 60L, og ifølge denne artikkelen er CO2 utslippet fra forbrenning av 1L diesel på 2,66 kg CO2, som vil gjøre at det totale utslippet på en hel tank ligger på 159,6 kg CO2. 

Hvis CO2 utslippet fra dieselforbrenning skal være like høyt som utslippet fra bruskonsumet, kan vi fylle tanken 26 190 ganger. Biler bruker ulike mengder drivstoff på langkjøring og på bykjøring, men vi setter et grovt gjennomsnitt på at en bil bruker 0,8L per mil, som gjør at gjennomsnittsbilen vår kan kjøre 750 km på en tank. Det vil si at en bil må kjøre 19 642 500 km for å slippe ut like mye CO2 som den daglige brusdrikkingen i verden. Det er over 490 ganger rundt jorden. 

Litt mer «close to home».
En gjennomsnittsnordmann drikker 98L brus i løpet av året. En liter brus inneholder 6,197 g CO2, gang det med 98 så får vi et utslipp på 607,3 g per person i året. Som ikke er så høyt, men med et innbyggertall på 5,084 millioner, slipper Norge ut 3,088 millioner kg CO2 fra brusdrikkingen vår hvert år. Det tilsvarer et daglig utslipp på 8 459 kg CO2. 

Med det utslippet kan vi fylle biltanken 53 ganger, som vil si at bilen kan kjøre 39 750 km. Kjørelengden fra Lindesnes til Nordkapp er på 2 342 km. Med andre ord, CO2 utslippet fra en dag med norsk brusdrikking er det samme som en bil som kjører Norge på langs 16,97 ganger.

Litt realitycheck.
Nå er dette et litt grovt regnestykke,, og det er mange detaljer som jeg ikke har tatt med. Bilen har jo andre utslipp enn bare CO2, utvinningen av olje og foredling til diesel har jo også mye utslipp, så det er kanskje ikke helt sammenlignbart. Men på den andre siden har jeg ikke tatt med utslippene som kommer fra å produsere brusen, eller til og med plastflaskene og aluminiumsboksene brusen kommer i. 

Men det kan jo få oss til å tenke, kanskje en del av å redde klimaet er å kutte ut brusen?